L12 könnyűszerkezetes faház

L12 típusú könnyűszerkezetes faház

Ezt az emeletes könnyűszerkezetes faházat Székelyföldre építettük, amely vendégházként funkcionál.

Ez a faház bruttó alapterülete 118 m2, amely egy ugyanekkora tetőtéri résszel rendelkezik. A földszinten megtalálható egy gépészeti szoba, egy tágas 40 m2 alapterületű nappali+konyha, egy lépcsőház, egy fürdő, egy wc és 3 szoba. A faház alaprajzi elrendezését az alábbi földszinti alaprajz szemlélteti. Az emeleten 6 szoba található, 1 tárolóhelyiség és 3 fürdő.

Az alábbiakban az L12 típusú könnyűszerkezetes faház építési lépéseit mutatjuk be, fényképekkel, kisebb leírásokkal.

Az első és második lépésben a ház kitűzése és alapozási munkálatok elvégzése volt.

Nagyon fontos minden ház esetében a megfelelő alapozás elkészítése. A faházak a könnyű önsúlyuknak köszönhetően jellemzően kisebb költségvetésű alapozást igényelnek. A második lépésben a padlólemez vízszigetelése történt. Ez a lépés kimondottan fontos a faszerkezet védelme érdekében.

A vízszigetelés elkészülte után a földszinti függőleges tartószerkezetek építése következett.

A földszinti falak favázas, könnyűszerkezetes rendeszerben készültek, mely függőleges oszlopokból, merevítő dúcokból és koszorúgerendákból áll. A faváz közé kőzetgyapot hőszigetelő kerül, amelyre kívülről még kiegészítő hőszigetelés kerül. Nagyon fontos a falak kiszellőztetése. Erre is gondolunk a falszerkzet kialakításánál. A végső felület lehet fafelület, de akár vakolt, festett is.

A faház földszinti falainak építése utána a földszint fölötti fafödém építése következett.

A fafödém belülről látszó gerendái egy különleges, természetközeli hangulatot teremtenek. A borítottgerendás fafödém hangszigeteléssel van kialakítva, amely egy faház esetében nélkülözhetetlen feladat. A födém építésével práhuzamosan a földszinti merevítőfalak is a helyükre kerültek.

A következő lépés az emeleti térdfalak és tető építése volt.

A térdfali falpillérek kialakításánál a nyomatékbíró oszlopok kialakítása nagyon fontos volt, ezért a térdfali oszlopok födémgerendákkal való együttdolgoztatását kiemelt gondossággal végeztük.

A tetőszerkezet építése után a tető rétegrendek és cserépfedés következett.

A tető belülről látszó tartószerkezeti elemei, illetve a belső faburkolat teszi igazán faházzá a faházat. Az energiatakarékosság szempontjából a tetőszerkezetet megfelelő vastagságú kőzetgyapot hőszigetelővel láttuk el, figyelve arra, hogy a tető rétegrend szellőztetése létrejöhessen, elkerülve a penész, párafelgyülemlés jelenségét.

Leave a comment